Armageddon Open Air

Jahapp, så har man varit på allra första Armageddon Open Air (www.armageddon-openair.se).

Man hade hägnat in ett ganska litet område. Å andra sidan kom det inga större mängder folk, så det gjorde inte så mycket. På det hela taget var det en ganska lugn tillställning, såvitt jag kunde märka. Ja, förutom på scenerna då, där var det ganska bra röj ibland. Trots de hårda orden på websidan om säkerhet och förbud på både korsen och tvärsen, var det ingen rigorös kontroll vid ingången, iallafall inte de gånger jag passerade. Det fanns två scener, en “liten” och en “stor”, varav den sistnämnda bestod av den fasta scen som är uppbyggd i Tivoliparken. På det hela taget en helt vanlig rockfestival, fast i miniatyr.

Följande band spelade:

Lilla scenen

Fleshcut, X Point Enemy, Bodycore, Kalla Kårar, My Own Grave, Twelvestep, Construcdead, Altair, Prosecutor, Insision samt Visceral Bleeding.

Samtliga dessa band är av “voff voff-typ” (Ni vet… Grrrrowl grrrrr yaaarrrrr voff voff grrrrr!!! Se “Growl Karaoke” om ni inte fattar…) vilket jag inte uppskattar så värst. Jag tror inte jag såg Kalla Kårar, dock. Man måste ju äta nån gång också, så det blev en liten vända på stan (Kristianstad) också, men jag har för mig att jag hörde lite på håll, och att det var likartat. (?)

Det ska väl nämnas att jag inte stod framme vid scenen och tokdiggade, det är som sagt inte min musikstil… utan alla ovannämnda banden beskådades på lite avstånd.

Ett av de band jag tyckte minst illa om ;) var nog My Own Grave. Trots growlandet så gick det att höra att det faktiskt fanns en text också… och musikaliskt var de tighta och spelade ganska varierad musik (för genren). Twelvestep körde ett lite eget rejs också, det var inte bara growl och bröl där, faktiskt… även om det inte direkt var någon skönsång ens emellan growl-partierna.

Något band var lite “obehagligt”, tror det var Prosecutor men ska inte svära på det. Sångaren verkade vara lite… “sajko”, typ.

Visceral Bleeding får klara minuspoäng för sin oginhet. “Skit i den där jävla powermetalen och köp vår skiva istället.” Wtf liksom… Ok, jag är lite partisk eftersom det var Nocturnal Rites han sågade, men oavsett vilket så är musik ingen utslagstävling (utom möjligen på TV). Man kan faktiskt gilla flera band samtidigt. Att vara neggo mot andra band ger bara dålig stämning. Om jag så hade gillat Visceral Bleeding så hade jag gett fan i att köpa skivan efter en sån kommentar. Vi hårdrockarjävlar brukar ju av tradition hålla ihop “som en enda stor, lycklig familj” oavsett vilka favoritartister man har (men det kanske är för mesigt för tuffa growlrockare?). Rätt sak att säga vore snarare “Rocka loss till Nocturnal Rites nu, och glöm inte köpa vår skiva i ‘merchen’ sen!”

Stora scenen

Ms Lead, Hydrogen, Katana, Sister Sin, Cloudscape, All Ends, Engel, Treat, Freedom Call, Entombed och slutligen Nocturnal Rites.

Ms Lead kände sig nog lite malplacerade bland all death/black/power som spelades under dagen, men det var ändå en skön inledning som fick en hel del folk att digga, om än på avstånd. Så tidigt på dagen var det inte många som orkade stå framme vid räcket och röja. De spelar blueshårdrock med klara drag av Thin Lizzy, vilket jag även sade till mitt sällskap… och strax därefter drog de igång en Lizzy-cover. :) Klart godkänt betyg från min sida.

Hydrogen och Katana minns jag inte så mycket av, så här några dagar senare (Torsdag i skrivande stund, rockfestivalen var i lördags). Det är inte omöjligt att de också körde voff-voff-stuket… eftersom det fanns några lite hårdare band även på stora scenen. Ah, just det… Katana spelade nog också under min “lunchrast”.

Sister Sin hade en tjej på sång, med alla de rätta rockbitch-attributen… inklusive raspig rockröst. Rätt OK, om än inte riktigt i min smak.

Cloudscape var bra, rätt och slätt. Bra, melodiös och omväxlande metal med mycket duktig sångare. Jag gillar duktiga sångare…

…Och sångerskor. All Ends rockade rejält. Det var lika skitbra som på Sweden Rock Festival, där de fick mig att stanna upp på min väg till ett helt annat band. Och som om det inte räckte med en bra sångerska, så kör de med TVÅ leadsångerskor, som båda sjunger helt suveränt. I övrigt kör de hyfsat tung metal (beror såklart på vad man jämför med… men det är då fan inte pop i alla fall). Trummisen är också ett kapitel för sig, som ger järnet från början till slut bakom ett trumset som är uppsatt ganska lågt, så man ser när han röjer loss. De övriga är kompetenta musiker även om ingen av dem sticker ut på något vis. Förmodligen med flit… det är tjejerna och i viss mån trummisen som är stjärnorna i det här bandet.

Engel var också hyfsade, dock inte helt i min smak.

Treat gjorde en mycket bra konsert. Eftersom mina hårdrockrötter är ifrån början av 80-talet i första hand, så såg jag fram emot denna konserten… och jag blev inte besviken. På den relativt korta tid de hade på sig, hann de ändå med att köra ett flertal gamla klassiker, inte minst Get you on the run.

Freedom Call gjorde också en OK spelning, men jag har aldrig varit så jätteförtjust i dem. Vet inte riktigt varför, tror det är något med sångarens röst… inte så att han sjunger dåligt, men… äsch, jag vet inte. “Det bara är så”, helt enkelt. :P

Entombed är för “arga” (voff voff!) för min smak, men det var helt klart dessa som var det riktiga headline-bandet på denna festivalen. Det var så gott som folktomt på hela övriga området, när Entombed spelade…

Allra sist spelade det bandet jag sett fram emot mest under hela dagen, mina favoriter Nocturnal Rites. Tyvärr hade arrangörerna tidsplanerat lite väl optimistiskt, banden blev mer och mer försenade ju längre dagen gick, så NR fick inte så mycket tid de egentligen skulle haft, trots att de körde en halvtimme över utsatta sluttiden. Jag gillar bandet, och jag gillar sångaren, och det var inget större fel på konserten… men de körde lite för många “sega” låtar. Såvitt jag minns var den enda lite ösigare låten de körde “New world messiah”. Lite synd, eftersom det är de snabbare låtarna jag kommit att gilla mest med NR.

På det hela taget var nog Treat min största behållning ifrån denna festivalen.

Till nästa år (om det blir något) hoppas jag att arrangörerna dels tidsplanerar lite bättre, dels bestämmer sig för vilken sorts festival de vill ha. Ska det vara en “growl-festival” eller mer blandat a la Sweden Rock?

Om det ska vara en massa growl så blir det nästan lite fel med de “vanliga” hårdrock/metal-banden… (som dock var den primära anledningen till att jag gick dit).

Om det å andra sidan ska vara en blandad festival, så får de antingen dra ner på antalet “growl-band” eller öka antalet band i övriga genrer…

Och givetvis är allt ovan mitt eget personliga tyckande, du får gilla helt andra band om du vill. ;)

2 Responses to “Armageddon Open Air”

  1. Zarathustra says:

    tack för den fina recensionen av prosecutor ;) jag gillar att bli kallad “sajko” :P

  2. zii says:

    Hah… jag borde väl förstått att du var ’sajko’ med flit… och i så fall var det ju en lyckad show, antar jag… men fortfarande inte i min smak. :P

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin says GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why GD image support is not enabled for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin says imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them why imagepng function is not enabled for PHP.